Dbajmy o zdrowie

poniedziałek, 7 lutego 2022

Problem : osteoporoza

Zalecane:
  • wapń, witamina D, mangan oraz bor. Właśnie te substancje gwarantują mocne kości do późnej starości. O manganie i borze zwykle zapominamy, tymczasem niedobór pierwszego powoduje między innymi utratę masy kostnej, a kiedy brakuje boru następuje demineralizacja kości. Organizm nie potrzebuje ich zbyt wiele. Wystarczy, że w twojej diecie jest miejsce na rodzynki, orzechy, miód, płatki owsiane, pieczywo z pełnego przemiału, sok ananasowy, a także warzywa strączkowe. Biopierwiastki najłatwiej dostarczyć już podczas śniadania, np. w dobrze skomponowanym musli.

Uznany wapń i witaminę D zapewni nabiał, zielone warzywa, tłuste ryby. Jedz w całości sardynki i szprotki, nie gardź brokułami, a twoje kości zostaną skutecznie wzmocnione łatwym do przyswojenia wapniem.
  • Ogranicz:  sól, alkohol i kofeinę. Skutecznie wypłukują wapń z organizmu. Jeśli jesteś w grupie ryzyka osteoporozy, czyli np. w okresie menopauzy, czy przyjmujesz leki sterydowe, dziennie możesz wypić filiżankę kawy i kieliszek wina, albo małe piwo. I wystarczy. Co do solenia potraw przyjmij sobie do serca zalecenia dla nadciśnieniowców. Jeśli masz zdiagnozowaną osteoporozę, twoje menu powinien akceptować lekarz. Nie wahaj się go pytać o szczegóły. Doradztwo dietetyczne należy do jego obowiązków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz