Jakie witaminy i minerały zawiera jarmuż?
- karotenoidy (beta karoten, luteina, zeaksantyna) - beta-karoten wzmacnia organizm przed atakiem wolnych rodników, jarmuż ma go najwięcej ze wszystkich warzyw liściastych: 5,8 mg na szklankę, co stanowi 75 % dziennego zapotrzebowania, luteina i zeaksantyna zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej,
- witamina K - u człowieka stwierdzono jej obecność w strukturach kostnych - stąd warto wiedzieć, jakie konsekwencje mogą przynieść jej niedobory; witamina K ma przede wszystkim właściwości przeciwzakrzepowe, pomaga zmniejszyć siniaki i ich łatwość nabywania,
- chlorofil - najważniejsza jego rola to hamowanie przemiany zdrowych komórek w nowotworowe, poza tym jako zielone warzywo uzupełnia naszą krew, ponieważ: struktura molekularna chlorofilu różni się tylko jednym molekułem od hemoglobiny w naszej krwi,
- izotiocyjany - to fitosubstancje, które są częściowo odpowiedzialne za cierpki smak jarmużu; mogą chronić przed nowotworami zależnymi od hormonów, poza tym blokują działanie czynników rakotwórczych występujących w środowisku,
- kwas foliowy - zapobiega niektórym wadom wrodzonym układu nerwowego, nowotworom i chorobom serca, jarmuż zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy w 60%,
- sulforafan - zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych pod wpływem substancji rakotwórczych,
- witamina C - jarmuż zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę aż w 200%,
- wapń,
- fosfor,
- żelazo.Fantastyczny jarmuż kupicie w Warszawie na BioBazarze na Żelaznej - w soboty od 8:15 do 16:00. Co prawda tylko kilku producentów sprzedaje jarmuż, ale jak się obejdzie trzy hale to się wynajdzie. A przy okazji można kupić inne fantastyczne warzywa i wszystkie bez pestycydów i sztucznych nawozów, Dziś zapłaciłam za wielki pęk jarmużu 4 zł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz