Dbajmy o zdrowie

środa, 15 stycznia 2020

Jarmuż

Późnojesienne warzywo, które jest odmianą kapusty. To jedna z nielicznych roślin jadalnych odpornych na mróz i zbierana nawet zimą. Niska temperatura pozbawia jarmuż charakterystycznej goryczki. To warzywo bogate we wspomagający trawienie błonnik, chlorofil (hamuje przemianę zdrowych komórek w nowotworowe) oraz witamin - C, A, K i z grupy B. W jarmużu znajdują się karotenoidy, które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników. Innym cennym składnikiem jest sulforafan, czyli związek fitochemiczny, który stymuluje wytwarzanie przez organizm enzymów przeciwnowotworowych. Zabija także bakterie odpowiedzialne za choroby wrzodowe żołądka.


Jakie witaminy i minerały zawiera jarmuż?
  • karotenoidy (beta karoten, luteina, zeaksantyna) -  beta-karoten wzmacnia organizm przed atakiem wolnych rodników, jarmuż ma go najwięcej ze wszystkich warzyw liściastych: 5,8 mg na szklankę, co stanowi 75 % dziennego zapotrzebowania, luteina i zeaksantyna zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej,
  • witamina K - u człowieka stwierdzono jej obecność w strukturach kostnych - stąd warto wiedzieć, jakie konsekwencje mogą przynieść jej niedobory; witamina K ma przede wszystkim właściwości przeciwzakrzepowe, pomaga zmniejszyć siniaki i ich łatwość nabywania,
  • chlorofil - najważniejsza jego rola to hamowanie przemiany zdrowych komórek w nowotworowe, poza tym jako zielone warzywo uzupełnia naszą krew, ponieważ: struktura molekularna chlorofilu różni się tylko jednym molekułem od hemoglobiny w naszej krwi,
  • izotiocyjany - to fitosubstancje, które są częściowo odpowiedzialne za cierpki smak jarmużu; mogą chronić przed nowotworami zależnymi od hormonów, poza tym blokują działanie czynników rakotwórczych występujących w środowisku,
  • kwas foliowy - zapobiega niektórym wadom wrodzonym układu nerwowego, nowotworom i chorobom serca, jarmuż zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy w 60%,
  • sulforafan - zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych pod wpływem substancji rakotwórczych,
  • witamina C - jarmuż zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę aż w 200%,
  • wapń,
  • fosfor,
  • żelazo.

    Fantastyczny jarmuż kupicie w Warszawie na BioBazarze na Żelaznej - w soboty od 8:15 do 16:00. Co prawda tylko kilku producentów sprzedaje jarmuż, ale jak się obejdzie trzy hale to się wynajdzie. A przy okazji można kupić inne fantastyczne warzywa i wszystkie bez pestycydów i sztucznych nawozów, Dziś zapłaciłam za wielki pęk jarmużu 4 zł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz