Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany.
W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).
Olej kokosowy nazywany jest najzdrowszym olejem na ziemi. Doniesienia naukowe wskazują, że olej ten odżywia i wzmacnia mięśnie, szczególnie mięsień sercowy, nie obciążając wątroby.
Doskonale oczyszcza organizm z różnych toksyn rozpuszczalnych w tłuszczach.
Właściwości:
- ze względu na zawartość kwasu laurynowego - zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, żółtaczkę i inne choroby wirusowe, zabija bakterie, grzyby, drożdżaki
- polepsza wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi
- przynosi ulgę trzustce i systemowi enzymów uwalniając je od efektów stresu
- redukuje problemy związane ze złym wchłanianiem pokarmu i mukowiscydozą
- poprawia trawienie oraz pracę jelit
- poprawia wchłanianie wapnia i magnezu oraz wspomaga rozwój mocnych kości i zębów
- pomaga zapobiegać chorobom przyzębia i próchnicy zębów
- zmniejsza poziom złego cholesterolu jednocześnie zmniejszając ryzyko chorób serca
- wspomaga funkcje tarczycy
- usuwa symptomy związane z chronicznym zmęczeniem
- chroni przed chorobami nerek i pęcherza moczowego
- ma mniej kalorii niż inne tłuszcze
- polepsza metabolizm tym samym wspierając utratę wagi, nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej
- stosowany na zewnątrz chroni skórę przed infekcjami
- dostarcza ochrony przed szkodliwymi skutkami ultrafioletowego promieniowania słonecznego
Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem, przez co jest bardzo cennym, poszukiwanym i drogim produktem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa.
Olej kokosowy wyciskany jest z miąższu kokosa.
Około połowę zawartości takiego oleju stanowi kwas laurynowy, który w organizmie przekształca sie w monolauryn.
Skład:
zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80-90%):
- 40-50% kwasu laurynowego C12
- 15-20% kwasu mirystynowego C14
- 7-12% kwasu palmitynowego C16
- 5-11% kwasu kaprylowego C8
- 4-9% kwasu kaprynowego C10
- 1,5-5% kwasu stearynowego C18
- 1-1,5% kwasu kapronowego C6
- oraz nienasycone kwasy tłuszczowe:
- 4-10% kwasu oleinowego C18
- ok. 2% kwasu linolowego C18
- do 0,2% kwasu linolenowego C18
Olej kokosowy ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.
Buduje również odporność organizmu.
Używany jest do leczenia bardzo wielu schorzeń i dolegliwości, takich jak: bóle zębów, trądzik, opryszczka, wypryski, egzema, zapalenia i owrzodzenia skory, syfilis, łysienie, siniaki, oparzenia, kaszel, przeziębienia, gorączka, osłabienie odporności, choroby układu trawienia, wrzody, kamienie nerkowe, bolesne i nieregularne miesiączki, niedobory witamin, astma, osteoporoza i wiele innych.
Kwas laurynowy występuje w naturze w dużych ilościach tylko w orzechu kokosowym i w mleku matki, gdzie wraz z pokarmem dostaje się do organizmu dziecka i tam buduje jego odporność od samych narodzin. Kokosy zawierają też kwas kaprylowy, który ma podobne działanie.
Działanie wewnętrzne:
- naturalny antybiotyk o szerokim spektrum działania
- więcej energii, lepsze spalanie tłuszczów, mniej uczucia głodu
- lepsze wchłanianie wapnia i magnezu
- usuwa stany zapalne jelit (choroba Crohna, polipy jelit, itd.)
- działa przeciw bakteryjnie przeciw wirusowo, przeciw grzybiczo (candida albicans)
- chroni poszczególne nasze organy (np. wątrobęi trzustkę)
- poprawa pracy serca i mózgu
- wzmacnia układ imunologiczny
- zwalcza przewlekłe stany zapalne w naturalny sposób
- reguluje przemianę materii
- zdrowe oczy
- zdrowe zęby
- piękna i zdrowa skóra
Olej kokosowy stosuje się wewnętrznie, jako lek oraz w kuchni, jako środek spożywczy, a także do użytku zewnętrznego, jako maseczka do włosów, oliwka do ciała czy maść na różnego rodzaju zmiany skórne.
Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje się do smarowania pieczywa, można z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie, nadaje potrawom orientalny charakter.
Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, do tego jest o wiele zdrowszy. Oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur. Olej kokosowy tłoczony na zimno nie zawiera tłuszczy trans.
Nieocenione są też wartości oleju kokosowego w kosmetyce. Olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.
Wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie sie plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę.
Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają sie miękkie, lśniące i mocne.
Stosowanie na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Można stosować jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed myciem, lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.
Zarówno olej kokosowy, jak i same owoce kokosu, przez dziesiątki lat były potępiane.
Wiązało się to z zawartością w nich nasyconych kwasów tłuszczowych, które uważano za sprzyjające rozwojowi takich chorób jak otyłość, zawały czy miażdżyca.
Jednak żywym przykładem na błędność takiej teorii są mieszkańcy wysp Pacyfiku, którzy kokosy jedzą na co dzień w dużych ilościach. Ludzie Ci nie chorują na żadna z przytoczonych chorób.
Cieszą się świetnym zdrowiem, świetną kondycją i smukłymi sylwetkami, choć niemal całość tłuszczu jaki spożywają pochodzi z kokosów.
Idealny do smażenia - świetnie się wchłania w potrawy, wysoka temperatura spalania powoduje niesamowicie komfortowe smażenie, Idealny do smażenia warzyw, konsystencja masła natomiast powoduje, że jest to doskonały dodatek do pieczywa, a także idealnie zastępuje masło w pieczeniu.
Jego zalety i potwierdzone działanie
pobudzanie przemiany materii - wskazany jest szczególnie w przy niedoczynności tarczycy
redukcja niekorzystnego tłuszczu
zapobieganie osadzania się tłuszczu
szybkie dostarczanie energii
wzmacnia mięśnie w tym nasz najważniejszy - sercowy
“ZASTĄPIENIE DZIENNEGO SPOŻYCIA TŁUSZCZÓW OLEJEM KOKOSOWYM MOŻE SPOWODOWAĆ SPADEK WAGI O OKOŁO 0,5 KG TYGODNIOWO”
Zastosowanie w kosmetyce:
Pielęgnacja włosów, doskonale nawilża, odbudowuje strukturę włosa.
Pielęgnacja włosów, doskonale nawilża, odbudowuje strukturę włosa.
Można stosować zarówno na wilgotne jak i suche włosy, jako maskę (wmasować olej we włosy przed myciem, owinąć folią lub ręcznikiem, trzymać od jednej do kilku godzin, umyć włosy szamponem. W razie problemów ze zmyciem należy nalożyć najpierw nierozcieńczony szampon na włosy, wmasować, a następnie spłukać).
Wnika do wnętrza włosa i nawilża go. Wzmacnia cebulki włosowe, tym samym pomaga powstrzymać wypadanie włosów.
Pomocny w walce z łupieżem.
Można stosować na końcówki włosów aby zapobiegać ich rozdwajaniu (niewielką ilość oleju wmasować w końcówki).
Wyjątkowo polecany do włosów przesuszonych, zniszczonych, z rozdwajającymi się końcówkami.
Wyjątkowo polecany do włosów przesuszonych, zniszczonych, z rozdwajającymi się końcówkami.
Pielęgnacja twarzy i ciała.
Doskonały nawilżacz. Polecany do cery suchej, podrażnionej, łuszczącej się. Jak również do tłustej i trądzikowej co jest związane z jego antybakteryjnymi i antyseptycznymi właściwościami.Sprawdza się również w pielęgnacji skóry dojrzałej i uszkodzonej przez promieniowanie słoneczne. Opóźnia powstawanie zmarszczek, przebarwień skórnych. Nanosić go można bezpośrednio na skórę w postaci olejku, balsamu, doskonały do masażu całego ciała. Pomocny w problemach związanych z łuszczycą, egzamach skórnych. Często stosowany na suchą skórę dłoni.
Zastosowanie w gastronomii.
Zastosowanie w gastronomii.
Używany się do pieczenia słodkich ciast, pieczywa jak również znakomicie sprawdza się jako olej do smażenia lub duszenia potraw mięsnych. Podczas smażenia nie pryska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz