Dbajmy o zdrowie

piątek, 18 marca 2022

Buraki chronią pamięć

Wypijanie codziennie pół litra soku z buraków poprawia krążenie krwi w mózgu, przez co może hamować rozwój demencji w starszym wieku - informuje "Nitric Oxide: Biology and Chemistry".

Już wcześniej pojawiło się kilka prac dowodzących, że regularne picie soku z buraków może obniżać ciśnienie krwi i poprawiać wydolność fizyczną. Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Wake Forest w Winston-Salem w Karolinie Północnej wykazały, że spożywanie około pół litra tego napoju dziennie może szybko poprawić krążenie krwi w mózgu.

Buraki, podobnie jak seler, kapusta czy inne warzywa liściaste, w tym szpinak i niektóre odmiany sałaty, zawierają wysokie stężenie azotanów, które są przez obecne w jamie ustnej bakterie przekształcane w azotyny. Związki te pełnią ważną funkcję w tkankach niedotlenionych, powstaje z nich bowiem tlenek azotu rozszerzający naczynia krwionośne, a przez to poprawiający dopływ krwi i tlenu.


Badania przeprowadzono w grupie osób w wieku 70 lat i więcej. Wyniki badań sugerują, że azotany dostarczane z dietą mogą poprawiać krążenie krwi w rejonach mózgu odpowiedzialnych za wyższe czynności psychiczne, a przez to spowolnić rozwój demencji.

- W miarę starzenia się niektóre obszary mózgu stają się gorzej ukrwione i dotlenione. Uważa się, że ma to związek z pogorszeniem sprawności intelektualnej oraz rozwojem demencji - tłumaczy kierujący badaniami Daniel Kim-Shapiro.


Bogactwo witamin i minerałów zawartych w burakach ćwikłowych znajduje odzwierciedlenie w powszechnym przekonaniu o wzmacniającym działaniu ugotowanego na nich czerwonego barszczu. I rzeczywiście znajdziemy w burakach m.in. sporo witaminy C, kwasu foliowego, soli mineralnych, węglowodanów oraz betainy, skutecznie hamującej rozwój bakterii w organizmie. Uważane są również za jeden z najlepszych antyoksydantów, w znaczący sposób poprawiających dotlenienie komórek, a tym samym mających pozytywny wpływ na funkcjonowanie wielu narządów. W coraz zimniejsze, jesienne dni zdecydowanie warto więc sięgnąć po to warzywo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz