- morskie ryby
- warzywa i owoce bogate w witaminę C (np. dzika róża, cytrusy, kalafior, porzeczki, kapusta, brukselka, papryka).
To produkty zalecane, gdy chcesz obniżyć poziom cholesterolu LDL. Utrzymaniu go w ryzach sprzyja też spożywanie oleju rzepakowego i oliwy, najlepiej jako dodatku do sałatek warzywnych oraz jedzenia grejpfrutów.
By podnieść poziom korzystnego dla zdrowia cholesterolu HDL, odpowiedzialnego chociażby za ochronę naczyń krwionośnych, wzbogać menu o produkty bogatoresztkowe (pieczywo pełnoziarniste, kasze, owoce ze skórką) oraz obfitujące w błonnik.
Zarazem trzeba pamiętać, że poziom cholesterolu zależy od wielu czynników (w tym uwarunkowań genetycznych, wieku, trybu życia) i jego regulacja powinna odbywać się pod nadzorem lekarza.
Ogranicz:
tłuste mięsa i wędliny, podroby, żółtko jaja, tłuste sery, masło, czekoladę, ciasta z kremem na bazie pełnotłustego mleka. Niezależnie od innych zaleceń lekarskich z pewnością rezygnacja z tych produktów także powinna znaleźć się na recepcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz