Dbajmy o zdrowie

środa, 15 czerwca 2011

Oliwa z oliwek chroni wątrobę


Oliwa extra virgin chroni wątrobę przed szkodliwym wpływem nadmiaru wolnych rodników - donosi "Nutrition and Metabolism".

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno jest znana ze swojego korzystnego wpływu na zdrowie. Badania wskazują, że obniża ona ryzyko choroby wieńcowej serca, niektórych nowotworów i modyfikuje reakcję układu odporności oraz przebieg stanów zapalnych w organizmie.

Jak dowodzą najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu w Monastyrze w Tunezji oraz Uniwersytetu Króla Sauda w Rijadzie w Arabii Saudyjskiej, oliwa z oliwek chroni również wątrobę poprzez neutralizowanie wolnych rodników.

Badacze przeprowadzili doświadczenia na 80 szczurach. Część z nich przez miesiąc otrzymywała za pośrednictwem sondy małe dawki herbicydu o nazwie kwas 2,4-dichlorofenoksyoctowy. Wiadomo, że obniża on w komórkach poziom enzymów neutralizujących wolne rodniki. W rezultacie stężenie tych reaktywnych cząsteczek rośnie tak bardzo, że dochodzi do uszkodzenia wątroby.

Okazało się jednak, że u zwierząt, którym oprócz herbicydu podawano oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno (extra virgin), nasilała się aktywność enzymów neutralizujących wolne rodniki, a uszkodzenie było znacznie mniejsze. Innymi słowy, oliwa z oliwek chroniła częściowo przed toksycznym wpływem herbicydu na wątrobę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz