Dbajmy o zdrowie

poniedziałek, 3 października 2011

Na czym polega dieta strukturalna?


http://www.drbardadyn.com/nasze-wsparcie/wczasy-odchudzajace/

Dieta strukturalna polega na spożywaniu produktów pełnowartościowych, które wyselekcjonowane są według kryteriów minimalnej kaloryczności i maksymalnej zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Twórcą tej diety jest dr M. Bardadyn. Opracował on listę produktów, które są najbardziej wartościowe dla organizmu człowieka. Regularne spożywanie ich ma wzmacniać, regenerować i odmładzać organizm, a co najważniejsze - redukować masę ciała.

Lekarze i dietetycy zalecają je osobom, które wymagają odchudzania skutecznego, trwałego i bezpiecznego. Sprawdza się podczas odchudzania, a jednocześnie jest zalecana w profilaktyce i leczeniu schorzeń cywilizacyjnych.

W diecie stosować można naturalne koktajle, które zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, oczyszczają organizm a tym samym powodują lepszy przepływ energii. Poleca się ją dla osób cierpiących na miażdżycę, alergię, schorzenia stawów, osteoporozą, czy problemami dermatologicznymi.
Co ważne - jej zasady są zgodne z aktualnym stanem wiedzy medycznej i nauki o żywieniu.

Jak wspominano, ponieważ są to produkty pełnowartościowe - zawierają duże dawki witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dzięki temu zapewniają prawidłowe tempo przemiany materii, nawet jeśli by ograniczyć kaloryczność diety. ma to uchronić przed znanym wszystkim efektem jo-jo. Po ukończeniu kuracji - warto pozostać przy spożywaniu produktów strukturalnych. Dzięki temu umożliwi to trwałe unormowanie masy ciała bez ciągłego kontrolowania ilości kalorii w diecie.

Nie chodzi oczywiście o to, by sprawdzać ile co ma kalorii, ale w jakim stopniu pokrywa zapotrzebowanie organizmu na najważniejsze składniki odżywcze. Dzieje się ponieważ jeśli tkanki naszego organizmu otrzymują wszystkie niezbędne składniki służące do odnawiania ich struktury - nie mamy wówczas ochoty na zbędne kalorie. Jeśli natomiast brakuje choćby jednego pierwiastka - system trawienny będzie wciąż aktywny niejako zmuszając nas do jedzenia tego, czego organizm potrzebuje. Podsumowując - nawet jeśli zjemy bardzo obfity posiłek, ale wciąż nie będzie w nim brakującego związku - uczucie sytości nie potrwa długo.
Warto na początek zapoznać się z listą produktów. Oto ona:

Produkty zbożowe
  • kasza gryczana,
  • płatki owsiane,
  • zarodki pszenne,
  • nieco mniej wartościowe, ale również cenne są:
  • kasza jaglana,
  • kiełki pszenicy,
  • otręby owsiane, pszenne,
  • ryż dziki,
  • chleb razowy,
  • ryż brązowy,
  • muesli bez cukru.

Warzywa:
  •  czosnek,
  •  kapusta,
  •  marchew,
  •  brokuły,
  •  buraki,
  •  dynia,
  •  papryka,
  •  rzeżucha,
  •  sałata,
  •  cebula,
  •  kalafior,
  •  pomidory,
  •  rzodkiewka,
  •  szpinak,
  •  brukselka,
  •  cykoria,
  •  oliwki.
Owoce:
  •  aronia,
  •  awokado,
  •  ananas,
  •  banany,
  •  czarne jagody,
  • wiśnie,
  • grejpfruty,
  • pomarańcze,
  •  jabłka,
  •  żurawiny,
  • winogrona,
  • czarne porzeczki,
  • kiwi,
  • maliny.
Nabiał, produkt białkowe:
  • soczewica,
  • soja,
  • jaja,
  • groch,
  • łosoś,
  • ser sojowy tofu,
  • tuńczyk,
  • wątróbka cielęca,
  • śledzie,
  • kurczak,
  • kefir,
  • jogurt,
  • fasola,
  • mintaj.

Orzechy i nasiona:
  • nasiona słonecznika,
  • pestki dyni,
  • siemię lniane,
  • orzechy brazylijskie,
  • sezam,
  • orzechy nerkowca,
  • orzechy laskowe,
  • orzechy włoskie,
  • migdały

Tłuszcze:
  • masło,
  • olej rzepakowy,
  • olej lniany,
  • oliwa z oliwek

Napoje:
  • zielona herbata
  • napar ze skrzypu
  • woda mineralna
  • czerwona herbata
  • kakao
  • sok brzozowy
  • mleko sojowe
  • czerwone wino
  • naturalne soki owocowe i warzywne

Lista produktów strukturalnych

Gwiazdki znajdujące się przy poszczególnych produktach określają ich znaczenie dla procesów wzmacniania, regeneracji i odmładzania tkanek. Im więcej gwiazdek, tym większa wartość pokarmu w przeciwdziałaniu procesom starzenia. Najwyższa pięciogwiazdkowa ocena wskazuje produkty najcenniejsze, których nie może zabraknąć w zdrowej diecie współczesnego człowieka.

Produkty Zbożowe

chleb pełnoziarnisty (razowy) ***
kasza gryczana *****
kasza jaglana****
kiełki pszenicy ****
makaron razowy***
muesli bez cukru*
otręby owsiane****
otręby pszenne****
płatki owsiane*****
ryż brązowy***
ryż dziki****
zarodki pszenne*****

Warzywa

brokuły****
brukselka**
buraki****
cebula***
cykoria**
czosnek*****
dynia****
kalafior***
kapusta*****
marchew****
oliwki**
papryka****
pietruszka**
pomidory***
rzeżucha****
rzodkiewka***
sałata****
szpinak***
ziemniaki***

Owoce

ananas****
aronia*****
awokado*****
banany****
cytryny**
figi****
grejpfruty****
jabłka***
jagody czarne*****
kiwi**
maliny***
morele***
pomarańcze***
porzeczki czarne****
śliwki***
truskawki***
winogrona****
wiśnie*****
żurawiny****

Orzechy i pestki

migdały***
nasiona słonecznika*****
orzechy brazylijskie****
orzechy nerkowca***
orzechy laskowe***
orzechy włoskie***
pestki dyni*****
sezam****
siemię lniane*****

Produkty białkowe

fasola***
groch****
jaja*****
jogurt***
kefir***
kurczak***
łosoś****
morszczuk*
mintaj**
pstrąg*
soczewica*****
soja*****
sola**
śledź***
tofu (ser sojowy)****
tuńczyk****
wątróbka cielęca lub drobiowa***

Tłuszcze

masło*
oliwa z oliwek****
olej rzepakowy****
olej lniany****

Napoje

herbata zielona*****
herbata czerwona****
kakao****
mleko sojowe***
naturalne soki warzywne i owocowe**
napar ze skrzypu*****
sok brzozowy****
wino czerwone***
woda mineralna*****

Inne

czekolada gorzka***
drożdże piwne***
melasa trzcinowa****
miód****

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz