http://www.drbardadyn.com/nasze-wsparcie/wczasy-odchudzajace/
Dieta strukturalna polega na spożywaniu produktów pełnowartościowych, które wyselekcjonowane są według kryteriów minimalnej kaloryczności i maksymalnej zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Twórcą tej diety jest dr M. Bardadyn. Opracował on listę produktów, które są najbardziej wartościowe dla organizmu człowieka. Regularne spożywanie ich ma wzmacniać, regenerować i odmładzać organizm, a co najważniejsze - redukować masę ciała.
Lekarze i dietetycy zalecają je osobom, które wymagają odchudzania skutecznego, trwałego i bezpiecznego. Sprawdza się podczas odchudzania, a jednocześnie jest zalecana w profilaktyce i leczeniu schorzeń cywilizacyjnych.
W diecie stosować można naturalne koktajle, które zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, oczyszczają organizm a tym samym powodują lepszy przepływ energii. Poleca się ją dla osób cierpiących na miażdżycę, alergię, schorzenia stawów, osteoporozą, czy problemami dermatologicznymi.
Co ważne - jej zasady są zgodne z aktualnym stanem wiedzy medycznej i nauki o żywieniu.
Jak wspominano, ponieważ są to produkty pełnowartościowe - zawierają duże dawki witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dzięki temu zapewniają prawidłowe tempo przemiany materii, nawet jeśli by ograniczyć kaloryczność diety. ma to uchronić przed znanym wszystkim efektem jo-jo. Po ukończeniu kuracji - warto pozostać przy spożywaniu produktów strukturalnych. Dzięki temu umożliwi to trwałe unormowanie masy ciała bez ciągłego kontrolowania ilości kalorii w diecie.
Nie chodzi oczywiście o to, by sprawdzać ile co ma kalorii, ale w jakim stopniu pokrywa zapotrzebowanie organizmu na najważniejsze składniki odżywcze. Dzieje się ponieważ jeśli tkanki naszego organizmu otrzymują wszystkie niezbędne składniki służące do odnawiania ich struktury - nie mamy wówczas ochoty na zbędne kalorie. Jeśli natomiast brakuje choćby jednego pierwiastka - system trawienny będzie wciąż aktywny niejako zmuszając nas do jedzenia tego, czego organizm potrzebuje. Podsumowując - nawet jeśli zjemy bardzo obfity posiłek, ale wciąż nie będzie w nim brakującego związku - uczucie sytości nie potrwa długo.
Warto na początek zapoznać się z listą produktów. Oto ona:
Produkty zbożowe
- kasza gryczana,
- płatki owsiane,
- zarodki pszenne,
- nieco mniej wartościowe, ale również cenne są:
- kasza jaglana,
- kiełki pszenicy,
- otręby owsiane, pszenne,
- ryż dziki,
- chleb razowy,
- ryż brązowy,
- muesli bez cukru.
Warzywa:
- czosnek,
- kapusta,
- marchew,
- brokuły,
- buraki,
- dynia,
- papryka,
- rzeżucha,
- sałata,
- cebula,
- kalafior,
- pomidory,
- rzodkiewka,
- szpinak,
- brukselka,
- cykoria,
- oliwki.
- aronia,
- awokado,
- ananas,
- banany,
- czarne jagody,
- wiśnie,
- grejpfruty,
- pomarańcze,
- jabłka,
- żurawiny,
- winogrona,
- czarne porzeczki,
- kiwi,
- maliny.
- soczewica,
- soja,
- jaja,
- groch,
- łosoś,
- ser sojowy tofu,
- tuńczyk,
- wątróbka cielęca,
- śledzie,
- kurczak,
- kefir,
- jogurt,
- fasola,
- mintaj.
Orzechy i nasiona:
- nasiona słonecznika,
- pestki dyni,
- siemię lniane,
- orzechy brazylijskie,
- sezam,
- orzechy nerkowca,
- orzechy laskowe,
- orzechy włoskie,
- migdały
Tłuszcze:
- masło,
- olej rzepakowy,
- olej lniany,
- oliwa z oliwek
Napoje:
- zielona herbata
- napar ze skrzypu
- woda mineralna
- czerwona herbata
- kakao
- sok brzozowy
- mleko sojowe
- czerwone wino
- naturalne soki owocowe i warzywne
Lista produktów strukturalnych
Gwiazdki znajdujące się przy poszczególnych produktach określają ich znaczenie dla procesów wzmacniania, regeneracji i odmładzania tkanek. Im więcej gwiazdek, tym większa wartość pokarmu w przeciwdziałaniu procesom starzenia. Najwyższa pięciogwiazdkowa ocena wskazuje produkty najcenniejsze, których nie może zabraknąć w zdrowej diecie współczesnego człowieka.
Produkty Zbożowechleb pełnoziarnisty (razowy) ***kasza gryczana ***** kasza jaglana**** kiełki pszenicy **** makaron razowy*** muesli bez cukru* otręby owsiane**** otręby pszenne**** płatki owsiane***** ryż brązowy*** ryż dziki**** zarodki pszenne***** Warzywabrokuły****brukselka** buraki**** cebula*** cykoria** czosnek***** dynia**** kalafior*** kapusta***** marchew**** oliwki** papryka**** pietruszka** pomidory*** rzeżucha**** rzodkiewka*** sałata**** szpinak*** ziemniaki*** | Owoceananas****aronia***** awokado***** banany**** cytryny** figi**** grejpfruty**** jabłka*** jagody czarne***** kiwi** maliny*** morele*** pomarańcze*** porzeczki czarne**** śliwki*** truskawki*** winogrona**** wiśnie***** żurawiny**** Orzechy i pestkimigdały***nasiona słonecznika***** orzechy brazylijskie**** orzechy nerkowca*** orzechy laskowe*** orzechy włoskie*** pestki dyni***** sezam**** siemię lniane***** Produkty białkowefasola***groch**** jaja***** | jogurt*** kefir*** kurczak*** łosoś**** morszczuk* mintaj** pstrąg* soczewica***** soja***** sola** śledź*** tofu (ser sojowy)**** tuńczyk**** wątróbka cielęca lub drobiowa*** Tłuszczemasło*oliwa z oliwek**** olej rzepakowy**** olej lniany**** Napojeherbata zielona*****herbata czerwona**** kakao**** mleko sojowe*** naturalne soki warzywne i owocowe** napar ze skrzypu***** sok brzozowy**** wino czerwone*** woda mineralna***** Inneczekolada gorzka***drożdże piwne*** melasa trzcinowa**** miód**** |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz