Dbajmy o zdrowie

niedziela, 15 lipca 2012

Szpinak


Szpinak

Zawiera silny antyoksydant - beta-karoten, który przeciwdziała starzeniu się skóry oraz wpływa na poprawne funkcjonowanie wzroku. Jedzenie szpinaku sprzyja też wzmocnieniu układu immunologicznego. Beta-karoten, podobnie jak witaminy E i C, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów. W szpinaku zawarta jest spora ilość witaminy K, która działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie, a nawet przeciwbólowo.

Szpinak ma również sporo składników mineralnych, jak chociażby wapń czy żelazo, ale są one słabiej przyswajalne ze względu na związki fitynowe i błonnik, utrudniające wchłanianie. Szpinak jest świetnym źródłem kwasu foliowego, którego brak mogą zwłaszcza dotkliwie odczuć kobiety w ciąży. Odpowiada on bowiem za prawidłowy wzrost i rozmnażanie komórek, chroniąc płód przed nieprawidłowym rozwojem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz