Ze wstępnych badań zespołu z Uniwersytetu Wschodniej Anglii wynika, że składnik brokułów - sulforafan - blokuje jeden z enzymów degradujących chrząstkę stawów. Sulforafan jest obecny w warzywach z rodziny krzyżowych, takich jak kapusta, kalafior, a zwłaszcza brokuły.
Jedzenie brokułów podnosi jego stężenie we krwi, ale naukowcy nie wiedzą, czy dociera on do stawów w wystarczających ilościach, by dawać efekt terapeutyczny. Obecnie naukowcy rozpoczynają badania, które pomogą ocenić, czy związek ten rzeczywiście może zapobiegać lub spowalniać rozwój zwyrodnienia stawów.
Jak komentuje prowadzący badania prof. Ian Clark, wobec starzenia się społeczeństw potrzebne są nowe strategie walki z chorobami podeszłego wieku, które przyczynią się do poprawy jakości życia pacjentów, a także zmniejszą ekonomiczne obciążenia związane z przewlekłymi schorzeniami.
Oprócz badań nad sulforafanem, naukowcy planują też sprawdzenie wpływu innych składników diety na ryzyko zwyrodnienia stawów. Chodzi m.in. o disiarczek diallilu obecny w dużych ilościach w czosnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz