Śledź to ryba pelagiczna z krótką płetwą grzbietową ma wrzecionowate bocznie ścieśnione, smukłe ciało, z niebieskim grzbietem i błyszczącymi bokami. Żyje w ławicach, często bardzo dużych.
Śledzie występują w północnych wodach Atlantyku, w Morzu Północnym oraz w Bałtyku. Żywią się głównie planktonem, szczątkami, skrzydelnikami oraz larwami. Śledzie osiagają długość 40 cm i żyją około 20-25 lat. Zawartość tłuszczu zależy od pory roku oraz wieku ryby, zazwyczaj mieści się pomiędzy 2% a 20%. Śledź jest jest bardzo popularną rybą i oferuje się ją na bardzo wiele sposobów np.: jako świeżą rybę w zalewie lub smażoną, w marynacie a la Bismarck, bez ości jako rolmops - zwinięty w rulonik z ogórkiem. Śledź dostępny jest również w galarecie lub jako konserwa z różnymi kremami i sosami.
Należy również wspomnieć o śledziu, którego się łowi między majem a lipcem. Jest to ryba, która nie złożyła jeszcze ikry (tzn mloda ryba) i zawiera dużo tłuszczu. Jest to śledź matjes, który również oferowany jest na wiele sposobów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz