Jedzenie winogron może zmniejszyć ryzyko chorób serca u mężczyzn z
syndromem metabolicznym- sugerują nowe badania naukowców ze Stanów
Zjednoczonych. Winogrona redukują ciśnienie krwi, poprawiają przepływ
krwi i zmniejszają stany zapalne.
W badaniach opublikowanych w dzienniku "Dietetyka", naukowcy
zaobserwowali, że u mężczyzn z zespołem metabolicznym, jedzących
winogrona, nastąpiło obniżenie głównych czynników ryzyka chorób serca:
zmniejszyło się ciśnienie krwi, poprawił się jej przepływ oraz cofnęły
się stany zapalne. Za tak dobroczynny wpływ owoców odpowiadają
znalezione w nich polifenole.
W testach przeprowadzonych przez doktor Marię Luz Fernandez i
doktorantkę Jacqueline Barona z wydziału nauk dietetycznych Uniwersytetu
w Connecticut, zbadano ludzi między 30. a 70. rokiem życia. Było ono
pierwszym z cyklu obserwacji wpływu winogron na zespół metaboliczny.
W tym eksperymencie, uczestnicy byli losowo przydzieleni do
spożywania winogron w formie proszku lub proszku placebo przez cztery
tygodnie. Następnie, po 3-tygodniowym okresie "wypłukiwania", kiedy to
ani winogrona, ani placebo nie były podawane, badani zażywali drugi
preparat. Pozwoliło to na porównanie reakcji organizmu każdej z osób na
spożywanie winogron i placebo.
Badania wskazały, że u osób, które jadły winogrona, poprawiły się
wyniki krwi i obniżyło się ciśnienie. "Wyniki te sugerują, że
spożywanie tych owoców może poprawić wiele ważnych aspektów związanych z
chorobami serca w populacji, która jest w grupie podwyższonego ryzyka"
- powiedziała Fernandez.
Zespół metaboliczny jest to grupa czynników: podwyższone ciśnienie
krwi, wysoki poziom cukru we krwi, nadmiar tkanki tłuszczowej w talii,
niskim HDL (dobry cholesterol) oraz zwiększone stężenie trójglicerydów
we krwi, które występując razem, znacznie zwiększą ryzyko chorób serca,
udaru mózgu oraz cukrzycy. (PAP)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz