Dbajmy o zdrowie

poniedziałek, 8 czerwca 2020

Jedzenie winogron może zmniejszyć ryzyko chorób serca u mężczyzn

Jedzenie winogron może zmniejszyć ryzyko chorób serca u mężczyzn z syndromem metabolicznym- sugerują nowe badania naukowców ze Stanów Zjednoczonych. Winogrona redukują ciśnienie krwi, poprawiają przepływ krwi i zmniejszają stany zapalne. 

W badaniach opublikowanych w dzienniku "Dietetyka", naukowcy zaobserwowali, że u mężczyzn z zespołem metabolicznym, jedzących winogrona, nastąpiło obniżenie głównych czynników ryzyka chorób serca: zmniejszyło się ciśnienie krwi, poprawił się jej przepływ oraz cofnęły się stany zapalne. Za tak dobroczynny wpływ owoców odpowiadają znalezione w nich polifenole.

W testach przeprowadzonych przez doktor Marię Luz Fernandez i doktorantkę Jacqueline Barona z wydziału nauk dietetycznych Uniwersytetu w Connecticut, zbadano ludzi między 30. a 70. rokiem życia. Było ono pierwszym z cyklu obserwacji wpływu winogron na zespół metaboliczny.

W tym eksperymencie, uczestnicy byli losowo przydzieleni do spożywania winogron w formie proszku lub proszku placebo przez cztery tygodnie. Następnie, po 3-tygodniowym okresie "wypłukiwania", kiedy to ani winogrona, ani placebo nie były podawane, badani zażywali drugi preparat. Pozwoliło to na porównanie reakcji organizmu każdej z osób na spożywanie winogron i placebo.

Badania wskazały, że u osób, które jadły winogrona, poprawiły się wyniki krwi i obniżyło się ciśnienie. "Wyniki te sugerują, że spożywanie tych owoców może poprawić wiele ważnych aspektów związanych z chorobami serca w populacji, która jest w grupie podwyższonego ryzyka" - powiedziała Fernandez.

Zespół metaboliczny jest to grupa czynników: podwyższone ciśnienie krwi, wysoki poziom cukru we krwi, nadmiar tkanki tłuszczowej w talii, niskim HDL (dobry cholesterol) oraz zwiększone stężenie trójglicerydów we krwi, które występując razem, znacznie zwiększą ryzyko chorób serca, udaru mózgu oraz cukrzycy. (PAP)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz