To najpospolitszy metal ciężki, który odpowiada za wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Żelazo wchodzi w skład hemu oraz enzymów, które związane są z łańcuchem oddechowym. Część wykorzystywana jest m.in. do produkcji hemoglobiny, reszta natomiast gromadzi się głównie w wątrobie i śledzionie. „Dzienny pobór żelaza winien wynosić 10-15 mg, jednak faktyczne zapotrzebowanie organizmu wynosi najwyżej l mg, z czego tylko ułamek miligrama jest wchłaniany i przyswajany przez organizm” – twierdzi Jadwiga Górnicka, autorka poradnika „Apteka natury”.
Gdy zabraknie żelaza…
W zwykłej diecie każdego dnia spożywamy 10-20 mg żelaza, z czego organizm przyswaja mniej niż 10 proc. Co ciekawe, niemowlęta oraz dzieci przyswajają wraz z pożywieniem więcej procent żelaza niż dorośli. Skutki niedoboru tego pierwiastka mogą być poważne. Jadwiga Górnicka podkreśla, że niedobór żelaza powoduje anemię z powodu krwawienia wewnętrznego, np. nerek. Stwierdza się wtedy drętwienie, mrowienie, np. w rękach, nagłe bicie serca, niezdrowy połysk oczu i skóry.
„Niedobór żelaza działa hamująco na powstawanie przeciwciał, co ulega pogorszeniu, gdy do ustroju wprowadza się nadmiar wapnia i cukru. Niedobór sprzyja rozwojowi nowotworów(…) ” – zaznacza Jadwiga Górnika w swoim poradniku. Z kolei u dzieci typowymi objawami niedoboru tego pierwiastka są gorsze wyniki w nauce, bóle głowy, niezdrowa cera, przemęczenie, krótki i szybki oddech, nudności, wzdęcia, zaparcia, wypadanie włosów, szybkie wpadanie w gniew, łamliwość paznokci czy zajady.
Szukamy źródeł żelaza
Skutkom niedoboru żelaza można zapobiegać, stosując odpowiednią dietę. Jaką?
Jadwiga Górnika w swojej książce „Apteka natury” pisze, że żelazo występuje w wielu produktach roślinnych i zwierzęcych, a najbogatszymi w ten pierwiastek są: pokrzywa, pietruszka, natka, orzechy, produkty zbożowe z żyta i owsa, migdały i owoce strączkowe. Bardzo dobrym źródłem żelaza są również podroby (wątroba, ozór, nerki), śliwki suszone, rodzynki, żółtko, drożdże, kakao.
Dla lepszego przyswajania żelaza można ssać witaminę C – w ilości 0,5 g dziennie – ale, jak zaznacza Jadwiga Górnicka, pod warunkiem, że pacjent nie choruje na nadkwasotę. Do prawidłowego przyswajania tego pierwiastka potrzebne są ślady miedzi. Najlepszymi źródłami miedzi są: orzechy, wątroba wołowa, grzyby, ostrygi. Dobrym źródłem tego pierwiastka są nasiona zbóż, burak, cebula, szpinak, migdały, kalarepa, pomidory, winogrona, por, wiśnia, jabłko, pomarańcza, pyłek kwiatowy.
Przy niedoborach
Aby uzupełnić niedobór żelaza, należy stosować następujące leki naturalne (za Jadwigą Górnicką w „Aptece natury”):
- Codziennie jeść po jednym pęczku natkę pietruszki i koperku do kanapek, sałatek i zup.
- Pić po pół szklanki dziennie przygotowanych w mikserze soków ze szpinaku, marchwi, pokrzywy, mniszka pospolitego.
- Pół szklanki przegotowanej ciepłej wody, łyżeczkę miodu, dwie łyżeczki octu jabłkowego pić raz dziennie.
- Przy częstej utracie krwi popijać wywar ze skrzypu (dziennie po dwie łyżki na dwie szklanki wody. Gotować przez 20 minut).
- Latem stosować pokrzywę zmieloną z dodatkiem cukru lub sok z pokrzywy z miodem. Dzieciom dwie łyżeczki, niemowlętom – jedną łyżeczkę, a dorosłym jedną łyżkę dwa razy dziennie.
- Sproszkować nasienie kozieradki, siemię lniane i liść pokrzywy, jedną łyżeczkę proszku wymieszać z dwiema łyżkami miodu i brać dwa razy dziennie po jednej łyżce.
- Jedną łyżeczkę mieszanki: liść czarnej porzeczki (20 g), kwiatu głogu (60 g), owoc dzikiej róży (20 g), zalać szklanką zimnej wody na noc, rano zagotować i popijać dwa razy dziennie po pół szklanki po jedzeniu.
- Ziele tysiącznika, ziele piołunu, liść bobrka trójlistnego – łyżeczkę ziół zalać dwoma szklankami zimnej wody na noc, rano zagotować, przecedzić i popijać na czczo oraz przed spaniem.
- Jeden, dwa razy dziennie brać 15-20 kropli 10-procentowego propolisu na wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz