Soczewica, podobnie jak pozostałe nasiona strączkowe, zawiera dużo białka, choć wśród zwolenników zdrowego odżywiania często toczą się dyskusje, czy lepiej traktować ją jako źródło białka czy węglowodanów? Odpowiedź (choć nie kompletną) można znaleźć w liczbach: soczewica w ok. 55-60 procentach składa się z węglowodanów, a w ok. 25-28 procentach z białek. Nie bez znaczenia jest jednak fakt, że białko to aż w 44 procentach składa się z aminokwasów egzogennych, czyli tych, które muszą być dostarczane z pożywieniem, co czyni je niezwykle wartościowym.
Oprócz dużej zawartości białka, soczewicę wyróżnia jeszcze jedna cenna rzecz. W przeciwieństwie do innych roślin strączkowych, bardzo łatwo i szybko przygotowuje się ją do spożycia. Wystarczy umyć ją pod bieżącą wodą i gotować ok. 20 min. Odpada niezbędny w przypadku np. fasoli czy grochu proces nawet kilkunastogodzinnego moczenia przed gotowaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz