Arginina i lizyna są aminokwasami,
które mają wpływ na pojawianie się opryszczki. Okazuje się, że lizyna to skuteczna broń w walce z
opryszczką, natomiast arginina to
aminokwas, który jest konieczny do replikacji i aktywacji wirusa, czyli sprzyja pojawianiu się opryszczki.
Zatem, by uniknąć ponownego pojawienia się symptomów zakażenia wirusem
opryszczki, należy uzupełniać dietę bogatą w pokarmy zawierające lizynę oraz
unikać jedzenia bogatego w arginine.
Lizyna w pożywieniu występuje w
następujących produktach (tego jak najwiecej): - szpinaku
- rybach
- jajkach
- kurczaku
- drożdżach
- serach (Parmesan, Gruyere, Edam, Gouda)
- jogurcie i mleku
- Owoce: jablka, gruszki, figi
Unikać (tu jest najwiecej
argininy):
- Orzechów (masla z orzeszkow ziemnych)
- czekolady
- żelatyny
- sokow z winogron i pomaranczy
- produktów pszenicznych, także płatków owsianych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz