Witamina PP ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i centralnego układu nerwowego. Ponadto niezbędna jest w prawidłowych przemianach hemoglobiny, uczestnicząc w tworzeniu czerwonych krwinek. Bierze także udział w syntezie hormonów płciowych tyroksyny i insuliny.
Niacyna jest istotna także w diecie osób z chorobami układu krążenia, ponieważ redukuje poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL we krwi, wspomaga natomiast produkcję cholesterolu HDL.
Kolejną grupą osób, która powinna zwrócić uwagę na podaż tej witaminy w swojej diecie są cukrzycy. Ze względu na fakt, iż niacyna zwiększa wrażliwość na insulinę, witamina ta jest dla cukrzyków szczególnie istotna.
Ponadto, niacyna wpływa pozytywnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, natomiast jej niedobór w organizmie może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Przede wszystkim objawia się on zaburzeniami układu pokarmowego nudnościami, biegunką oraz zmianami zapalnymi skóry, jamy ustnej i języka. Inne objawy niedoboru niacyny to zaburzenia snu, osłabienie, depresja czy migreny.
Naturalne źródła niacyny stanowią zarówno produkty zwierzęce i roślinne. Największe jej ilości znajdziemy w drożdżach, wątróbce, czerwonym mięsie, drobiu czy rybach, a nieco mniejsze w pieczywie, nasionach roślin strączkowych czy warzywach i owocach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz